Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015

Γεύση από τυρί…



Κανείς δεν αμφισβητεί τον πλούτο γεύσης που προσθέτει το τυρί στο φαγητό. Πριν μια-δυο δεκαετίες, μάλιστα, δεν υπήρχε ελληνικό τραπέζι ή μπουφές -ακόμα κι εστιατόριο- που να μην περιλάμβανε πάνω από ένα έδεσμα με μπόλικο τυρί μέσα: περίεργα "σουφλέ" όπου κάθε νοικοκυρά έβαζε τα τυριά που της περίσσευαν και ό,τι άλλο ήθελε μέσα… Μελιτζάνες, κολοκύθια, μανιτάρια, καλαμαράκια, τηγανιές, γιουβέτσια, ζυμαρικά, όλα ήθελαν στο τέλος κι ένα τυρί που έλυωνε στο γκριλ κι έδινε νοστιμιά και στο πιο άχρωμο πιάτο. Συγχρόνως, όμως, σκέπαζε τις γεύσεις των άλλων υλικών, βάραινε το φαγητό και πρόσθετε άπειρες θερμίδες. Έφτασε κάποτε να θεωρείται "μοντέρνο μαγείρεμα" ο,τιδήποτε περιείχε τυρί. Ευτυχώς, αυτή η εποχή πέρασε με την επικράτηση της πιο ελαφριάς κουζίνας κι έχουν μείνει να μας τη θυμίζουν κάποιες παλιομοδίτικες συνταγές στο διαδίκτυο, που "ξέμειναν" απο αυτή την περίοδο και κάποια εστιατόρια, συνήθως της επαρχίας, που το θεωρούν "εύκολη λύση" για αβανταδόρικες γεύσεις. 
Υπάρχουν συνταγές που έχουν χτιστεί πάνω στο τυρί, όπως ένα αυθεντικό σουφλέ τυριού ή το παραδοσιακό fondue ή ακόμα και μια δικιά μας τυρόπιτα, με φύλλο ή χωρίς. Υπάρχουν και συνταγές όπου το τυρί ταίριαξε τόσο πολύ, ώστε έγιναν κλασικές, όπως οι γαρίδες σαγανάκι με κόκκινη σάλτσα και φέτα (πολιτογραφημένες ως "Μικρολίμανο¨), υπάρχουν και παραδοσιακές συνταγές που περιέχουν τοπικά τυριά, όπως το ζακυνθινό κουνέλι. 
Καταλήγουμε στο ότι το τυρί πρέπει να χρησιμοποιείται και να καταναλώνεται με φειδώ, γιατί είναι ένα προϊόν πολύ πλούσιο σε λιπαρά και θερμίδες και δεν ταιριάζει σε κάθε πιάτο. Όσο για τα τυριά με μειωμένα λιπαρά (δεν μιλάμε γι' αυτά που από τη φύση τους έχουν μειωμένα λιπαρά, σαν το κατίκι Δομοκού), περιορίστε τα σε ωμή κατανάλωση και όχι στο μαγείρεμα. 
Πού, λοιπόν, το τυρί; Σε φαγητά που θα σερβίρετε σαν πρώτο και όχι κύριο πιάτο, όπως οι μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και τυρί στο φούρνο. Όχι σαν αυθαίρετη προσθήκη οπουδήποτε, αν δεν το απαιτεί μια σοβαρή συνταγή. Και, βέβαια, στην πίτσα, σε σουφλέ, σε σαγανάκι για ούζο, σε ζυμαρικά γκρατέν…
Ποια τυριά; Το κάθε φαγητό απαιτεί το είδος του. Σε κάθε περίπτωση, αγοράζετε τυρί σε κομμάτι και όχι κομμένο έτοιμο σε φέτες ή τριμμένο. Ένα νόστιμο τυρί θα μείνει νόστιμο και ψημένο, ένα ταγκισμένο θα μεταφέρει το ελάττωμά του στο φαγητό. Αποφύγετε τα πολύ αλμυρά τυριά, όπως και τα εντελώς ουδέτερα ή "γλυκά" που δεν προσθέτουν σπουδαία πράγματα -αν εξαιρέσουμε το μοτσαρέλα εκεί που ταιριάζει.
πηγη:www.athinorama.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...